Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Hajtóműolajok

Hajtómű

Hajtóműolajokat használunk a manuális- és automataváltók, valamint a differenciálművek kenésére. A legfontosabb kihívás, amivel egy korszerű hajtóműolajnak szembe kell néznie, az a fogaskerekek között fellépő extrém nyomás. Ennek akkor tud egy hajtóműolaj megfelelni, ha olyan adalékot tartalmaz, amely megakadályozza, hogy az egymáshoz nyomódó fogaskerekek közül kiszoruljon az olaj.

 

A hajtóműolajok fő feladatai:

  • a könnyű váltás biztosítása
  • legyen tartós
  • legyen kompatibilis a váltóban felhasznált anyagokkal

 

Ehhez szükséges:

  • teherbíró-képesség
  • hőstabilitás
  • anti-korróziós tulajdonság
  • tömítésregeneráló adalékok
  • megfelelő viszkozitás

 

A hajtóműolajok viszkozitása

A hajtóműolajok viszkozitása nem variálható olyan szabadon mint a motorolajoké, mert közvetlenül befolyásolja a váltás nehézségét. A szintetikus és félszintetikus hajtóműolajok általában 75W90-es viszkozitásúak, míg az ásványiakra inkább a 80W90-es jellemző. Általában speciálisabb követelményeket teljesítenek a 75W80-as, a 85W140-es, a 80W-s és a 90-es hajtóműolajok.

Ha egy hajtóműbe egyfokozatú olaj van előírva (pl. 80W), akkor ez általában nem váltható ki többfokozatú olajjal (pl. 80W90). Ugyanis a viszkozitásmódosító adalék, amitől az olaj többfokozatúvá válik, a használat során elnyíródik a fogaskerekek között, és az olaj viszkozitását veszti. Ha valahová egyfokozatú olajat írtak elő, akkor ott a gyártó feltételezi az egyfokozatú olaj használatát, ezért nem számol ezzel a jelenséggel a csereperiódus megállapításánál. Ha mi mégis többfokozatút használunk, és nem csökkentjük a csereperiódust, akkor előfordulhat, hogy a hajtómű egy idő után elégtelen kenést kap.

 

Hajtóműolaj-szabványok

A legfontosabb hajtóműolaj-szabvány az API GL szabványsorozat. Ezek közül – a manapság használatos közlekedési olajok esetében – gyakorlatilag kizárólag az API GL-4 és ­API GL-5 szabványokkal találkozunk. A különbséget röviden összefoglalva: az API GL-5 jobban tűri az extrém nyomást, ezért bizonyos hajtóművekhez – különösen differenciálművekhez – ilyen minőséget írnak elő. Ahol erre nincs szükség, ott jellemzően API GL-4 az előírás. Ez általában nem váltható ki API GL-5 minőségű olajjal, mert a GL-4-re tervezett hajtóművek alkatrészei sokszor nem kompatibilisek a GL-5 olajok agresszív adalékaival.

A hajtóműolajokra számos jármű- és hajtóműgyártó is hozott ki saját szabványokat, amelyeket meg is követelnek a felhasznált kenőanyagoktól. Jellemző szabványok például a ZF, a Mercedes vagy az MAN szabványai.

 

Automataváltó-olajok

A hajtóműolajokon belül külön kategóriát képviselnek az automataváltó-olajok. Itt az olaj egyszerre ken, hűt és hidraulikus folyadékként is működik. Ezeknek a követelményeknek az ún. ATF olajok felelnek meg, amelyek általában a szerint vannak osztályozva, hogy melyik GM szabványnak felelnek meg. Legjellemzőbbek a GM Dexron IID és a GM Dexron III, de terjedőben van a GM Dexron VI is.Az automataváltó-olajokról (ATF)

2013. június 28. péntek, 11:15

Az automataváltó-olajok talán a legkomplexebb közlekedési olajok. Feladatai közé tartozik a forgatónyomaték átvitele a motortól a mechanikus áttételek behajtótengelyéhez, a fogaskerekek, csapágyak és az olajfürdős kuplungok kenése, a lemezes kuplungok és fékszalagok zárása / nyitása, valamint a sebességváltó hűtése. Hogy ezen feladatoknak meg tudjanak felelni, fontos a hidegben is alacsony viszkozitás, a nyírásstabilitás, az oxidációs stabilitás, a tömítés-kompatibilitás, a jó kenőképesség, valamint az alacsony habzási mutató.

 

Bővebben...
 


A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.