Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Motorolajok

Olajfogyasztás: tények és tévhitek, 1. rész

2009. szeptember 09. szerda, 18:57

1. mítosz: Használt motorba 0W40 és 5W40 helyett csakis 10W40

10 autószerelőből ma 9 szentül hiszi, hogy legfeljebb az új autóba szabad 0W40-es vagy 5W40-es viszkozitású olajat tenni. Ha az autó elmúlt 3-4 éves és futott már 50-60 ezer kilométert, akkor eljött a 10W40-es olaj ideje. Számoljunk le ezzel a tévhittel, amely nélkülözi a műszaki alapokat, és amely számos esetben azt eredményezi, hogy az egyre komplexebb kenési követelményekkel rendelkező néhány éves autók motorjába egy teljesen oda nem való olaj kerül.

Az alfa és az omega: olajfogyasztás

Ha azt a 9 szerelőt megkérdezzük, hogy ugyan miért is vannak ezen az állásponton, kórusban mondják, hogy „azért nem tehetek bele 0W40-et vagy 5W40-et, mert megeszi”.

Álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg, hogy milyen okai lehetnek az olajfogyasztásnak általában. Ezek közül legalább egy, de általában több dolog áll fenn egyszerre:
•    külső tömítetlenség (biztos jele az olajtócsa az autó alatt)
•    belső tömítetlenség (az olaj keveredik az üzemanyaggal, és azzal együtt elég)
•    túl alacsony viszkozitású olaj (magas hőmérsékleten olyan vékony, hogy a tömítéseken átszivárog)
•    a motorolaj illékonysága (azaz párolgása, ld. Noack párolgás)
•    nehéz üzemi körülmények (ha nyomom a pedált ész nélkül)
•    a motor gyárilag laza illesztései (egyes autók újkoruktól fogyasztják az olajat, ebbe bele kell törődni)

 

Nem a téli viszkozitás számít!

Vizsgáljuk meg a témánkkal összefüggő okokat, a „túl alacsony viszkozitású olaj” + „belső tömítetlenség” problémáját. Való igaz, hogy a használt autók motorjaiban a tömítések már öregebbek, elvesztették rugalmasságukat, és idővel nem képesek egy vékony (alacsony viszkozitású) olajat a helyén tartani.  De az olaj viszkozitása csak üzemi hőmérsékleten alacsony, hidegen magas. (Vigyázat, a viszkozitás nem azonos a viszkozitási osztállyal. Aki nem ismeri a különbséget, helyettesítse be gondolatban a viszkozitást a sűrűséggel. A mi hétköznapi példánk erejéig ez is megteszi.) És a legalacsonyabb téli viszkozitási osztályú olaj (0W) is viszkózusabb (sűrűbb) hidegen, mint a legmagasabb viszkozitási osztályú olaj (SAE 60) melegen! Mit írtunk, mikor fogyasztja a motor az olajat? Ha túl alacsony a viszkozitása. Mikor alacsony a viszkozitása? Magas hőmérsékleten! Van köze az 5W-nek vagy a 0W-nek a magas hőmérsékleten mért viszkozitáshoz? Nincs. Ahhoz a 40-nek van köze, ami ugyanúgy 40, mint egy 10W40-es olaj esetében. Ha tehát valaki azt mondja, hogy egy 5W30-as(!) olaj fogyását akarja megfékezni egy 5W40-es vagy 10W40-es olajjal, azt elhihetjük, hiszen ettől az olaj üzemi hőmérsékleten mért sűrűsége lesz magasabb. Ha azonban valaki a kopott motorunkba akar 5W40 helyett 10W40-et tölteni, hogy az ne fogyassza, egész nyugodtan utasítsuk vissza.

Motorolaj viszkozitási grafikon
1. ábra - Az xW40-es olajok viszkozitása csak hidegben különbözikVan-e mégis bármi kapcsolat a téli viszkozitási osztály és az olajfogyasztás között? Itt jön elő a motorolaj illékonysága. Ha egy olcsó, rossz minőségű, félszintetikus 5W40-es olajat hasonlítunk össze egy 10W40-es olajjal, akkor előfordulhat, hogy az 5W40-es illékonyabb lesz. Az olaj párolgása csökkenti a motorban levő olajmennyiséget, így olajfogyást tapasztalunk. Ez viszont nem függ az autó korától, vagy a futott kilométerektől! Ráadásul egy korszerű, jó minőségű, félszintetikus 5W40-es olaj esetén a párolgás miatti olajfogyasztás mértéke nem is haladja meg egy 10W40-es olajét. Még jobb a helyzet a teljesen szintetikus olajok esetében, ahol egy 5W40-es vagy 0W40-es olaj párolgás miatti fogyása alacsonyabb, mint bármelyik 10W40-es olajé.

Miért veszélyes ez a felfogás?

Az autószerelők sokáig megtehették, hogy az „50 ezer felett 10W40” gyakorlatot követik, hiszen az elmúlt néhány évet leszámítva a legtöbb autóhoz egy félszintetikus, 10W40-es olaj jó választás volt. A használtautók többségéhez ez még ma is az a legjobb ár/érték arányú választás (nem az olajfogyasztás miatt!). Az elmúlt években viszont számos motorgyártó elvárásai megváltoztak, ugyanis a korszerű, szofisztikált konstrukciókhoz már nem alkalmas az átlag 10W40-es olaj. A hosszú csereperiódusok, a korszerű károsanyag-kibocsátás csökkentő rendszerek, és az egyre magasabb motorhőmérséklet más generációjú olajat kíván, akkor is, ha az autó már nem 1-2 éves. Sok helyen azonban ma lazán betöltik a normál hamutartalmú, 10W40-es olajat a DPF-es autókba, „mert már több, mint 60 ezer kilométert ment”! Aztán, ha majd 4-5 ilyen olajcsere után részecskeszűrőt is cserélni kell 400 ezer forintért, ki hozza azt már akkor összefüggésbe az olajjal?

 

A 2. mítosz

A következő részben bebizonyítjuk, hogy nem feltétlenül az a jó olaj, amelyik nem fogy, valamint megnézzük, hogy mikor és mennyire helyes az olajfogyasztás csökkentése érdekében vastagabb olajat használni.

 

Felhasznált források:

John J. McKetta, Encyclopedia of Chemical Processing and Design, Vol. 28, 1993
Ross M. Stewart, Theodore W. Selby, The relationship between engine oil viscosity and engine performance, Part 2, 1977

 

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.