Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Fogalomtár

A kartergáz és kapcsolata a motorolajjal

2018. február 09. péntek, 00:00

A belső égésű (benzin vagy dízel) motor működési elvéből adódóan a forgattyúsház és az égéstér nem zárható el egymástól hermetikusan. Működés közben a belsőégésű motor égésteréből üzemanyag, levegő és pára keveréke a dugattyúgyűrűk mellett bejut a forgattyúházba (karterba). Ezt nevezzük kartergáznak.

Minden motor termel némi kartergázt, de minél kopottabb a motor, minél rosszabb állapotban vannak a tömítések, annál jelentősebb ennek a mértéke. Mivel az autó korának előre haladtával romlik a hengerfal és a gyűrűk állapota, ezért a probléma az idősebb autókat sújtja leginkább. A korom és az elégtelen égés miatt keletkező szennyeződések lerakódnak a gyűrűkön és rontják azok tömítő képességét. A megnövekedett kartergáz hatására csökken a motor teljesítménye, ugyanis kevesebb gáz áll rendelkezésre a dugattyú lenyomására. Nő az üzemanyag-fogyasztás is, hiszen a megszokott teljesítmény leadásához több üzemanyagra van szükség, ami a károsanyag-kibocsátást is rontja.

 

Ugyancsak a kartergáznak (is) köszönhetően felhígul és szennyeződik az olaj. Ez azt jelenti, hogy az olaj gyorsabban elhasználódik, rövidebb ideig tudja ellátni a feladatait, és ha nincs időben lecserélve, akkor nem tud kellőképp védeni a kopástól. A hatás azonban nem egyirányú. Ha nem az előírásoknak megfelelő motorolajat használjuk, azzal felgyorsíthatjuk a motor kopását és ronthatjuk a tömítések állapotát, ami, mint a fent leírtakból következik, növeli a termelődő kartergáz mennyiségét.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a belső égésű motorban a hengerfal és a dugattyúgyűrűk találkozásánál a motorolajnak tömítési feladata is van. Egy nem megfelelő minőségű motorolaj az adott helyzetben egyszerűen nem képes ezt a feladatát ellátni, ezzel fokozva a fentebb leírt jelenséget, mely ráadásul a motorolaj fogyásával is párosul.

A motor várható élettartama és a mérsékelt kartergáz képződés érdekében, mindig használjunk az autógyártó előírásainak megfelelő motorolajat és cseréljük azt az előírt periódus szerint. Ha a probléma már komoly, azaz a kartergáz termelődés jelentős méreteket öltött, akkor szerelő bevonására és általában motorfelújításra van szükség.

Ugyanakkor a probléma bizonyos mértékig kezelhető lehet olyan motorolaj használatával, melyet speciálisan a sokat futott motorok működtetésére terveztek. Ilyen termék pl. a Valvoline Maxlife sorozat, melyből pl. a Maxlife 10W-40 piacvezető terméknek tekinthető.

MaxLife 10w40

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.