Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Fogalomtár

Mit árul el a kipufogógáz színe?

2014. június 23. hétfő, 10:24

Ha az autónk által kibocsátott kipufogógáz kék, szürke, fehér vagy fekete színű, érdemes utána nézni az esetleges problémáknak akkor is, ha egyébként a számítógép nem ad hibajelzést. A füst színéből általában következtetni lehet a probléma jellegére.

Mit jelent a kék kipufogófüst?

A kék füst egyértelműen arra utal, hogy a motor olajat éget el. Ha a szelepszár, a szelepvezető vagy a dugattyúgyűrű kopott, a motorolaj az égéstérbe jut, ahol az üzemanyaggal együtt elég. Egy kis mértékű olajfogyasztás nem igényel beavatkozást, az olaj utántöltését leszámítva. Ha azonban az olajfogyasztás jelentősebb méreteket ölt, érdemes szerelő segítségét kérni, nemcsak az olajfogyasztás hosszú távon várható magasabb költségei miatt, hanem a környezetszennyezés miatt is, ami a műszaki vizsgán való megfelelésre is hatással lehet.

Mit jelent a szürke kipufogófüst?

A szürke füst több mindent jelenthet. A kék füsthöz hasonlóan ez is jelenthet olajfogyasztást, de a turbófeltöltő hibájára is utalhat. Az olajszint ellenőrzése segíthet a probléma behatárolásában. A szürke füst automataváltó olaj égésére is utalhat. De a jelensége oka lehet beragadt PCV szelep (pozitív forgattyúház szellőztető szelep) is, ami a nyomás megnövekedése miatt szintén okozhat olajszivárgást.

Mit jelent a fehér kipufogófüst?

Ha a fehér füst vékony és páraszerű, akkor nem kell aggódni. Ebben az esetben az ok általában a kipufogórendszerben bekövetkező párakicsapódás. Az ilyen füst általában hamar megszűnik. A vastagabb fehér füst viszont problémát jelent, mert a hűtőfolyadék égésére utal. Ennek súlyos okai lehetnek, mint például tönkrement hengerfej tömítés, sérült hengerfej vagy repedt motorblokk.

Mit jelent a fekete kipufogófüst?

A fekete füst annak a jele, hogy a motor túl sok üzemanyagot éget el. Elsősorban a légszűrőt, és más, a beömlésben szerepet játszó alkatrészt kell ellenőrizni, mint például a szenzorokat, az injektorokat és az üzemanyag-nyomás szabályozót. A probléma oka lehet még a visszatérő üzemanyag-vezeték elzáródása is. A fekete füst okozta problémák feltárása általában egyszerű, és a befektetés hamar megtérül a megtakarított üzemanyagnak köszönhetően.

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.