Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Hajtóműolajok

Az automataváltó-olajokról (ATF)

2013. június 28. péntek, 11:15

Az automataváltó-olajok talán a legkomplexebb közlekedési olajok. Feladatai közé tartozik a forgatónyomaték átvitele a motortól a mechanikus áttételek behajtótengelyéhez, a fogaskerekek, csapágyak és az olajfürdős kuplungok kenése, a lemezes kuplungok és fékszalagok zárása / nyitása, valamint a sebességváltó hűtése. Hogy ezen feladatoknak meg tudjanak felelni, fontos a hidegben is alacsony viszkozitás, a nyírásstabilitás, az oxidációs stabilitás, a tömítés-kompatibilitás, a jó kenőképesség, valamint az alacsony habzási mutató.

 

Az olaj hőmérséklete gyakorolja a legnagyobb hatást az automataváltó-olajok várható élettartamára. A tartósan magas hőmérséklet nagyon hamar tönkreteszi az ATF olajokat, mert gyorsítja az oxidációjukat. A normális tartomány 80 °C és 95 °C között van. Ideiglenesen is csak maximum 135 °C a megengedett, 150 °C fölött pedig vissza kell venni a motor teljesítményét, a váltóolaj károsodásának megelőzéséhez. Hogy a hőmérséklet mennyire befolyásolja az olaj élettartamát, jó példa, hogy 80 °C-on akár 165 ezer km is lehet az olajcsere-periódus, 135 °C-on viszont már csak 5 ezer km.

 

Az ATF olajat, mindig az automataváltó-gyártójának előírásai szerint kell megválasztani. A nem megfelelő ATF kapcsolási problémákat, rángatást és csúszást okozhat, valamint csökkenhet a váltó élettartama. Fontos odafigyelni az olajszintre is: sem a túl kevés, sem a túl sok nem jó.

Külön kategóriát képviselnek az ún. duplakuplungos (DCT = Dual Clutch Transmission) váltók. Ilyenre példa a Volkswagen DSG váltója. Ezeknek a komfortos, takarékos váltóknak az a működési elve, hogy az egyik váltó a páros, a másik a páratlan fokozatokat kezeli. Nagyon gyorsan váltanak, mindössze ezredmásodpercek alatt, és ennek köszönhetően jó üzemanyag-takarékosságot tudnak felmutatni. Speciális olajat igényelnek, és mivel ahány gyártó annyi féle DCT, ezért nem tehetjük az egyik gyártó DCT-jébe való olajat egy másikéba, hacsak nem ugyanaz a típus van hozzá előírva.

Szintén speciális kategóriát képeznek az ún fokozatmentes automata-váltók (CVT = Continously Variable Transmission). Az olajjal szembeni legnagyobb kihívás a különböző súrlódó elempárok közötti elvárt súrlódási karakterisztika biztosítása. Itt is nagyon fontos a gyártói előírások betartása. CVT váltókkal szerelik egyes modelljeiket pl. a GM, az Audi, a Honda, a Nissan és a Ford.

 

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.