Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Motorolajok

Olajnyomás problémák: okok és következmények

2011. szeptember 29. csütörtök, 19:08

A megfelelő olajnyomás fontos feltétele a kielégítő motorműködésnek. A legjobb kenőanyag sem képes hatékonyan védeni a motort, ha az olajnyomás nem megfelelő. Sajnos előfordul olykor-olykor, hogy valamilyen oknál fogva az olajnyomás alacsonyabb vagy magasabb, mint ami a kenési rendszer számára megfelelő. Az alábbiakban áttekintjük azokat az okokat, amelyek a nem megfelelő olajnyomáshoz vezetnek, és tippeket adunk a problémák elkerülésére.

 

A túl alacsony olajnyomás okai és következményei

Olajgomba meghibásodás vagy elektromos probléma

Ha tönkremegy az olajnyomás-kapcsoló (olajgomba) vagy valamilyen elektromos probléma lép fel, ami az olajnyomás érzékelést befolyásolja, akkor annak ellenére olajnyomás problémával összefüggő riasztást tapasztalhatunk, hogy valójában az olajnyomás rendben van. Ilyen esetben kár ugyan nem keletkezik, mégis mihamarabb el kell hárítani a hibát, mert ameddig nincs javítva addig nem kapunk érdemi visszajelzést arról, hogy ténylegesen mi a helyzet az olajnyomással, akkor sem, ha esetleg baj van.

Túl alacsony olajviszkozitás

Itt nem arra kell gondolni, hogy 10W40 helyett véletlenül 5W30-at töltöttünk a motorba, hanem arra az esetre, amikor például egy hidraulikaolajat töltenek be, tévedésből. Vagy arra az esetre, amikor az olaj üzemanyaggal való szennyeződése olyan mértékű, hogy az már komolyan csökkenti az olaj viszkozitását. Ilyenkor olyan helyzet, amikor a csökkent viszkozitású olaj már nem képes a megfelelő olajnyomást biztosítani. Ez azzal is jár, hogy az olaj már nem védi megfelelően a motort a kopástól, így a motor élettartama csökkenhet vagy a motor meghibásodhat.
A túl alacsony viszkozitás okozta nyomásprobléma speciális változata, amikor a viszkozitás azért alacsony, mert az olaj túl forró. A már leírt problémákon túl ilyenkor az olaj fokozott elhasználódásával és intenzív párolgásával is számolnunk kell.

Olajszivattyú szennyeződés vagy meghibásodás

Az olajnyomás probléma legrosszabb esete az, amikor az olajszivattyúval van baj. Ha például az olajszivattyú szívóoldalán levő szűrő tömítődik el, akkor a motor túl kevés vagy semennyi olajat nem kap. Ez rövid úton a motor meghibásodásához vezet.

Megelőzés

A problémák egy részének kialakulását megelőzhetjük, ha a gyártó előírásainak megfelelő szabványú és viszkozitású olajat választunk, és odafigyelünk a motor megfelelő karbantartására. A minőségi olajok ugyanis jobban ellenállnak a hőnek és az oxidációnak, valamint viszkozitásukat is hosszabb távon képesek megtartani. Tisztítóhatásuk is nagyobb, így használatukkal megelőzhető a szennyeződések felhalmozódása.

 

A túl magas olajnyomás okai és következményei

Ha a nyomásszabályozó szelep zárt állapotban beragad az az olajnyomás emelkedését okozhatja. Ugyanez a következménye lehet az olajviszkozitás növekedésének, ami a korom vagy az oxidáció okozta besűrűsödés miatt következhet be. Ha a motor esetleg felújításon esett át, és túl szoros lett a csapágyak illesztése, ez is okozhat túl magas olajnyomást. Végül, de nem utolsó sorban ha szennyezett a motor, és az olajjáratok keresztmetszete a szennyeződéstől csökkent, az olajnyomás megnőhet.
A túl magas olajnyomás káros hatással van az olajszűrőre és a tömítésekre, így fontos megelőzni a bekövetkezését. Sokat tehetünk ezért, ha jó minőségű, tisztító adalékokkal felvértezett olajat használunk és betartjuk az olajcserére vonatkozó előírásokat.
 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.