Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Motorolajok

Tudta-e, hogy… (1. rész)

2014. február 28. péntek, 16:04

...a viszkozitás csak az egyik és általában nem is a legfontosabb szempont az olajválasztáskor?

Az olajos flakonokon a termék fantázianeve mellett általában a viszkozitási osztálya jelenik meg a leghangsúlyosabb információként, azaz a legnagyobb karakterekkel szedve. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ez az olaj legfontosabb tulajdonsága, és két különböző viszkozitású olaj csak a viszkozitásában különbözik. Pedig a valóság az, hogy ma már az olaj gyártóművi jóváhagyásai a legfontosabbak, valamint az, hogy az olaj ásványi, félszintetikus vagy teljesen szintetikus-e. A mai autók többsége ugyanis nem elégszik meg bármilyen olajjal: olyan olajat kell bele tölteni, amely megfelel a gyári előírásoknak - nem csak a viszkozitás tekintetében.

 

...a szintetikus olajok mind kenés, motortisztaság és hőelvezetés tekintetében felülmúlják az ásványolajokat?

A szintetikus kenőanyagokat szintetikus bázisolajból készítik, így pontosan olyanok, amilyennek a laboratóriumban megtervezték őket. Az ásványolajoknál a laboratóriumok ásványi alapolajból, azaz "hozott anyagból" dolgoznak és azt próbálják feljavítani különböző adalékokkal. Sokat lehet javítani az adalékokkal, de a végtermék sosem lesz egy szinten minőségben a szintetikus olajokkal.

 

...az olajcsere periódus meghatározásakor az idő ugyanannyira számít, mint a megtett kilométer?

Sokan hiszik azt, hogy ha keveset mennek az autóval, akkor sokáig halogatható az olajcsere. Az igazság azonban az, hogy az olaj, ha használatba veszik, akkor szennyeződik. Ezek a szennyeződések pedig tovább rombolják az olaj állapotát akkor is, amikor az autó áll. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy aki keveset jár az autóval, az általában rövid utakra használja azt, ami az olajra nézve nagyobb fajlagos terhelést jelent, mint a sok hosszú utat magában foglaló használat. Ezen tényezők miatt adják meg az autógyártók hónapban is az olajcsere periódust. Ezt ugyanolyan fontos betartani, mint a kilométerben megadottat.

 

...ha fekete a motorban az olaj, az nem jelenti azt, hogy rossz minőségű vagy sürgősen lecserélendő?

Az olaj feladatainak egyike, hogy azokat a szennyeződéseket, amelyeket nem tud feloldani lebegtesse és ne engedje lerakódni. Ennek köszönhetően az olaj sokszor a használatba vétel után nagyon gyorsan elfeketedik. Ez nem jelenti azt, hogy rossz az olaj, sőt, pont azt jelenti, hogy teszi a dolgát. Attól, hogy fekete még ugyanúgy jó lesz a csereperiódus végéig.

 

...az olajfogyasztásnak a legritkább esetben az olaj az oka?

Megszámlálhatatlanul sokszor lehet találkozni azzal a véleménnyel, hogy ha egy autó "eszi az olajat" akkor az az olaj nem jó bele, valami mást kellene használni, amit nem "eszik meg". Az olajfogyasztás legtöbbször a motor állapota miatt lép fel nem az olaj hibája miatt. Ha öreg a motor, akkor lehet kopott vagy lehetnek rosszak a tömítések és ez vezethet olajfogyasztáshoz. Ha új az autó, akkor lehet, hogy a gyártó - a minél üzemanyag-takarékosabb működés érdekében - csökkentett palástnyomású dugattyúgyűrűket épített be, ami szintén növeli az olajfogyasztást (de sokkal nagyobb megtakarítást hoz az üzemanyagon). Akármi is az adott esetben az olajfogyasztás oka, a magasabb viszkozitású olaj használata csak tüneti kezelés, az üzemanyag-fogyasztás növekedésével jár, és csak akkor alkalmazható, ha az ezzel még mindig a gyári előírásokon belül maradunk, mind a viszkozitás, mind a szabványok tekintetében.
 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.