Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Olajpiac Olajtársaságok

Cégbemutató: ExxonMobil

2009. november 21. szombat, 10:53

Egy kenőanyagokkal foglalkozó oldal nem lehet teljes a kenőanyagokat gyártó cégek bemutatása nélkül. Ezért útjára indítjuk cikksorozatunkat, amely keretében bemutatjuk a világ legfontosabb olajtársaságait. Kezdjük a legnagyobbal, a Texasi székhelyű ExxonMobillal.

 

A cég története 1870-ig nyúlik vissza, amikor John D. Rockefeller megalapította a Standard Oil nevű olajtársaságot. A cég néhány évtized alatt óriásira növekedett, és ez a növekedés az amerikai trösztellenes törvények 1911-es meghozataláig tartott. 1911-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elrendelte a Standard Oil feldarabolását 34 különálló céggé. A 34 cégből számunkra 2 érdekes: a Standard Oil of New Jersey-ből lett később az Exxon, a Standard Oil of New York-ból pedig a Mobil. A felosztással tehát a két cég különvált, és csak 1999-ben, az Exxon és a Mobil fúziójakor lettek ismét egy vállalat.

 

 

De ne szaladjunk ennyire előre. A felosztást követő években mindkét cég dinamikusan növekedett. A hivatalosan Jersey Standard néven futó Standard Oil of New Jersey (később Exxon) a világ legnagyobb olajtermelőjévé nőtte ki magát. A Standard Oil of New York pedig (hivatalos nevél Socony) pedig egyesült egy másik volt Standard Oil leszármazottal, a Vacuum Oil Co.-val. 1933-ban a Jersey Standard és a Socony-Vacuum közös vállalatot hoztak létre, amely a Kelet-Afrikától Új Zélandig terjedő piacokat látta el, összesen 50 országban. Ez a cég 1962-ig működött.

 

1950-ben megalakult a Mobil Chemical Company, amely alapolajokat, adalékokat és egyéb vegyi anyagokat gyártott. 1955-ben a Socony-Vacuum-ból Socony Mobil Oil Co. lett, majd 1966-ban egyszerűen Mobil Oil Corp. Egy évtizeddel később az újonnan alapított Mobil Corporation bekebelezte a Mobil Oilt. A Jersey Standardból pedig időközben Exxon Corporation lett. 1972-ben bejegyezték az Exxon védjegyet az Egyesült Államokban, míg a világ más részein a cég továbbra is az Esso márkanevet használta. (Az Esso a Standard Oil kezdőbetűinek angol fonetikus kiejtése.)

 

1989-ben bekövetkezett a világ második legnagyobb tartályhajó-tragédiája. Az Exxon Valdez tartályhajó Alaszkánál zátonyra futott, és több mint 42 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe. Az akkor megítélt 5 milliárd amerikai dolláros kártérítést, az Amerikai Legfelsőbb Bíróság 2008-ban 507,5 millió dollárra csökkentette.

 

1998-ban az Exxon és a Mobil aláírták a két cég összeolvadásáról szóló, 73 milliárd amerikai dollár értékű szerződést. Miután a részvényesek és a hatóságok jóváhagyták, 1999. november 30-án a két cég egyesült. Ezzel újra egyesült az annak idején feloszlatott Standard Oil két legfontosabb vállalata, méghozzá az Egyesült Államok történetének legnagyobb fúziójának keretében.

 

Az ExxonMobil - mérlegfőösszegét tekintve - ma a legnagyobb olyan vállalat, amely részvényeivel nyilvánosan kereskednek. Tartalékai 2007 végén 72 millárd hordóra rúgtak, amely a jelenlegi termelési adatokkal számolva még 14 évre elegendő. A cégnek 21 országban 38 olajfinomítója van, ami napi 6,3 millió hordó finomítási kapacitást jelent. Bár az ExxonMobil a legnagyobb olajtársaság, mindössze napi 3,9 millió hordó olajat termelt ki 2008-ban, ami a világ napi olaj kitermelésének csak 3%-a. Tartalékai alapján pedig csak a világ 14. legnagyobb olajtársasága, amely tartalékok a világ olajtartalékainak mindössze 1%-t képezik.

 

Forrás: Wikipedia

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.