Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Olajpiac Olajtársaságok

Cégbemutató: Repsol

2010. február 01. hétfő, 20:35

79 milliárd amerikai dolláros árbevételével a Repsol YPF multinacionális olajtársaság a 76. helyen áll a Fortune 500 Global 2009-es listáján, és a 16. helyen áll az olajipari ágazati listán. A cég történelme 1927-ig nyúlik vissza, amikor Spanyolországban az addig állami monopóliumot képező olajipart a CAMPSA nevű cégbe integrálják, amelyben a spanyol állam kisebbségi tulajdonos lesz. 1948-ban létrejön a REPESA nevű vállalat, amely feladata egy olajfinomító telepítése Valle de Escombreras-ban. A finomító átadása 1951-ben megtörténik, a REPESA pedig a finomítói szektor konszolidációjának szimbólumává válik. A REPESA saját neve alatt forgalmazza az üzemanyagot és az olajat - élvonalbeli márkája a Repsol. 1964-ben először találnak olajat Spanyolországban, La Lora (Burgos) környékén, napi 85 hordó kitermelhető. A felfedezés jelentős pozitív hatást gyakorol a környék gazdaságára. 1974-ben a REPESA, az ENCASO és az ENTASA egyesüléséből létrejön az ENPETROL, amelyben az állami INI (National Institute for Industry) a többségi tulajdonos. 1981-ben a spanyol állam létrehozza az INH-t (National Institute of Hydrocarbons), amely az állami érdekeltségű olaj- és gázipari cégek holdingjaként funkcionál. 1987-ben az INH által birtokolt cégekből (Hispanoil, Enpetrol, Butano, Campsa, Petronor) létrjön a Repsol csoport. 1989-ben megkezdődik a Repsol privatizációja, amely 1997-ig tart. Ez alatt több hullámban értékesítik a céget, egyszerre 10-20%-os paketteket. 1996-ban a spanyol állam aranyrészvényt kap a vállalatban, amelyet 2006-ig megtart. 1999-ben a Repsol megvásárolja az argentin YPF vállalatot, amely, 1991-es privatizációja után ekkor a legnagyobb dél-amerikai magán olaj és gázipari cég. Ezzel az akvizicióval a Repsol jelentősen megerősíti nemzetközi pozícióit.

2006-ban a Repsol-t először minősítik a legátláthatóbban működő olajtársaságnak a Dow Jones elemzői. 2007-ben a cég értékesíti a YPF 14,9%-t és különböző nemzetközik projektekbe száll be a Gazprom partnereként és a Mexikói Öbölben.

 

A Repsol által kifejlesztett kiváló minőségű kenőanyagok világszerte kedveltnek számítanak a motorsportokban. A Repsol elkötelezettsége a legmagasabb minőség mellett kéz a kézben jár a motor- és autósport vezető csapatainak támogatásával: négy motoros gyári csapatot szponzorál (MotoGP Honda Racing (HRC), triál HRC, cross country KTM, motocross KTM), és négy további világbajnok versenyautós csapatot (MITSUBISHI cross country ralik, Nissan sorozatok, GP2 sorozatok, WTCC  Nemzetközi Túraautó Bajnokság).

A Repsol Magyarországon 1999 óta van jelen. Kenőanyagainak 2009 decembere óta pedig a Lube Trade Kft. a szerződött importőre. Termékskálája nagyon erős motorkerékpáros vonalat követ, de ezen túlmenően kiterjed a személy- és haszongépjárművek motorolajaira, hajtóműolajaira és kenőzsírjaira, valamint az ipari kenőanyagokra.

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.