Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Olajpiac Olajtársaságok

Cégbemutató: Valvoline

2013. április 27. szombat, 17:19

 

1866 volt az az év, amikor a Valvoline utcahosszal vágott saját kora elé, azzal, hogy alapítója, Dr. John Ellis kifejlesztette az első kőolaj alapú kenőanyagot. Ez még évtizedekkel azelőtt történt, hogy az első, akkor még utópisztikusan ható automobil meglátta a napvilágot. De az autó megjelenéséig is volt mit kenni, hiszen abban az időben a gőzmotor volt a kor technikai vívmánya, amely hatásfokának érvényesülése nagyban függött az alkalmazott kenéstől.

A nagy áttörést mégis az autó megjelenése hozta. Az első amerikai benzinmotoros autóhoz, a Stevens-Duray-hez, gyártója a Valvoline olajat írta elő, más olaj használata ellenjavallott volt. Hogy fenntarthassa minőségbeli előnyét, a Valvoline a kezdetektől testközelből figyelte a huszadik század huszas-harmincas éveiben elindult és napjainkig töretlen népszerűségnek örvendő őrületet, amit autóversenynek hívnak. Filozófiája az volt, hogy ha abban a környezetben meg tud egy olaj felelni a motor követelményeinek, amelyben a legnagyobb terhelésnek van kitéve, akkor a hétköznapi használat sem jelenthet gondot. Ez magyarázza a Valvoline jelenlétét a világ leghíresebb autóversenyein, ahol élvonalbeli versenyzők tesztelik az olajat kilométerek milliói során.

 

Az utóbbi egy-két évtizedben, az olajszakma egy újabb eszközt kapott arra, hogy az olajak az eddigieknél is jobban megfeleljenek az elvárásoknak. Minden eddiginél szorosabb együttműködési lehetőség nyílt meg a motorgyártókkal, amelynek köszönhetően a kenőanyagok tovább specializálódhatnak és ellenőrzött körülmények között tesztelhetőek a motorgyártó laboratóriumában. A vásárló számára az ezen tesztek során kapott gyártóművi jóváhagyások jelentik a garanciát arra, hogy autója olyan teljesítményszintű olajat kap, amit annak gyártója is alkalmasnak ítél. Ezt felismerve kötelezte el magát a Valvoline a folyamatos, hosszútávú együttműködésre az autógyárakkal, amely a versenysportok mellett a másik fontos pillére a Valvoline filozófiának.

Ma, a 21. század elején, több mint 140 év sikerei birtokában a Valvoline termékeit és szolgáltatásait a földkerekség számtalan pontján élő és dolgozó hűséges vevők milliói az elsők közé rangsorolják. Magyarországon a Valvoline védjegy 1905-ben (!) már bejegyzésre került. 1995-től 2006-ig a Start Autó Kft. volt a hivatalos márkaimportőr. 2006 és 2009 között a Valvotrade Kft, 2009 és 2011 között a Prista Oil, 2011 óta pedig az SG Consult Kft. a Valvoline által kijelölt hivatalos forgalmazó.

 

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.