Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Olajpiac Jogszabályi környezet

Jövedéki termékek lettek a kenőanyagok

2014. január 31. péntek, 13:38

2014. január 1-i hatállyal változott a jövedéki törvény. Korábban a jogszabály csak az ömlesztett kiszerelésű kenőanyagokkal foglalkozott, de a változás számos követelményt vezet be a kenőanyagokkal kapcsolatban, kiszereléstől függetlenül. Az érintett kenőanyagok körét a Jöt. 62/A. § (1) bekezdése részletezi, és a felsorolt vámtarifaszámok alapján a szabályozás szinte minden kenőanyagra kiterjed.

A változások a végfelhasználókat érintik a legkevésbé. Valószínűleg olyan számlát kapnak a vásárolt kenőanyagról, amelyen szerepel a következő záradék: "Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas.” Ez annyit jelent, hogy nem értékesítheti tovább azt az olajat, amit ilyen számlával vásárolt, de mivel végfelhasználóról beszélünk, ezért ez amúgy sem volt szándéka. További korlátozás lehet még, hogy esetleg vásárlás előtt nyilatkoznia kell arról, hogy ő végfelhasználó, esetleg meg kell adnia az adószámát vagy adóigazolvány számát, valamint - amennyiben nagykereskedőtől vásárol - lehet, hogy nem fizethet készpénzben a termékért. Ezeket a korlátozásokat nem minden kereskedő alkalmazza, mert - mivel friss jogszabályról van szó - nem mindenki értelmezi egységesen az előírásokat.

A kiskereskedőket jobban érintik a változások. Ők oda kell figyeljenek arra, hogy csak jövedéki engedélyes nagykereskedőtől vásárolhatnak, különben a vásárolt olajat nem forgalmazhatják tovább. Továbbá a nagykereskedő kérni fogja tőlük a kiskereskedelmi engedélyük számát és/vagy másolatát, mert szerepeltetnie kell azt a saját jövedéki nyilvántartásában. Készpénzért a kisker nem vásárolhat olajat a nagykertől, sőt, az is fontos, hogy az átutalás attól érkezzen, akinek a nevére a számla szól. Végül, de nem utolsó sorban a kiskereskedő csak végfelhasználónak adhat el olajat, másik kiskereskedőnek vagy nagykereskedőnek nem, mert az nagykereskedelmi tevékenységnek minősülne, ami jövedéki engedély köteles.

Ezzel pedig elérkeztünk a változások által leginkább érintett körhöz, a nagykereskedőkhöz. Nekik tehát jövedéki engedélyre van szükségük a tevékenységük végzéséhez. Ezzel kapcsolatban annyi könnyítés van, hogy azok, akik még 2013-ban beadták a jövedéki engedély kérelmüket, a kérelem elbírálásáig folytathatják a tevékenységüket. A kenőolajok forgalmazásához szükséges jövedéki engedély feltételei enyhébben, mint például az üzemanyagok forgalmazásához szükséges engedélyé. Itt “csak” 5 millió forintos jövedéki biztosítékot kell a nagykereskedőnek letennie, valamint rendelkeznie kell egy legalább 50 nm-es, szilárd térelemekkel határolt raktárterülettel - ami lehet saját tulajdon vagy bérlemény - aminek működési engedélye kell legyen, mint kenőanyag raktár. Ezek mellett jövedéki nyilvántartást és vevőnyilvántartást is kell vezetnie, valamint bevallásokat kell beküldenie a NAV felé. A nagykereskedelmen kívül jövedéki engedély köteles még a kenőanyagok tagállamból behozatala vagy kivitele, illetve az azokkal végzett export vagy import tevékenység.

Ezek a változások, bár a piac szinte minden szereplőjének okoznak kényelmetlenséget, a kenőanyag piac tisztulásához vezethetnek. Valószínűleg kevesebb lesz a hamisított olaj, mert a kereskedők jobban benne lesznek a NAV látókörébe, ráadásul - mivel a kereskedők nem vásárolhatnak egymástól készpénzért - jobban követhető lesz az olajok útja a kereskedelemben. A piac tisztulása az autósok számára azt jelenti, hogy nem kell rettegni a hamis olaj miatt, a kereskedők számára pedig azt, hogy az adót eddig nem fizető konkurensek nem fognak velük szemben tisztességtelen előnyhöz jutni. Biztosan lesz ellenpélda a jövőben is, de valószínűleg lényegesen tisztább lesz a piac mint eddig volt.

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.