Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Szabványok Motorolaj szabványok

Új szabványok: API SN és ILSAC GF-5

2011. január 20. csütörtök, 14:56

2010. októberében két új szabvánnyal gazdagodott a motorolajok világa, ugyanis megjelentek az API SN és az ILSAC GF-5 szabványok. Mindkét szabvány benzinmotoros személygépkocsik motorolajaira vonatkozik, és az autógyárak egy része várhatóan a 2011-től gyártott modellekhez követeli majd meg a kettő közül valamelyiket.

 

API SN
Az API SN szabványnak megfelelő olajok jobban féken tartják a magas hőmérsékleti lerakódások képződését, csökkentik az üledékképződést és fejlett elasztomer-kompatibilitással rendelkeznek. Azoknál a termékeknél, ahol az API SN szabvány kiegészül a „Resource Conserving” megjelöléssel, ott a teljesítményszint megegyezik az ILSAC GF-5 követelményeivel, azaz az API SN szabvány követelményein túl, az olaj javított üzemanyag-takarékossággal, turbófeltöltő-védelemmel és kipufogógáz utókezelő rendszer kompatibilitással is rendelkezik, továbbá védelmet nyújt a bioetanol üzemű motorok számára is, legfeljebb az E85 kategóriáig. Az API SN minőségű olajok visszafelé kompatibilisek, azaz minden korábbi API szabványú olaj helyett használhatók.

 

 

ILSAC GF-5
Az ILSAC GF-5 minőségű olajok kiváló védelmet nyújtanak a dugattyúk és a turbófeltöltő magas hőmérsékleti lerakódásai ellen, csökkentik az üledékképződést és javított üzemanyag-takarékosságot biztosítanak.  Ezek az olajok kompatibilisek a kipufogógáz utókezelő rendszerekkel, továbbá védelmet nyújtanak a bioetanol üzemű motorok számára is, legfeljebb az E85 kategóriáig. Az ILSAC GF-5 minőségű olajok visszafelé kompatibilisek, azaz minden korábbi ILSAC GF szabványú olaj helyett használhatók.

 

A két szabvány nem véletlenül ennyire egyforma, hiszen az ILSAC szabvány kidolgozásában az API is részt vett, és a két szabvány egyszerre jelent meg. További információk az API kiadványában találhatók.

 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.