Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Kenőanyagok

A mechanikus gépek megjelenése óta cél a súrlódás okozta energiaveszteség csökkentése. A kőolaj kenési célokra történő alkalmazása körülbelül másfél évszázadra tekint vissza. Az eltelt idő alatt nemcsak az olajok kenési tulajdonságai javultak lényegesen, hanem felhasználhatóságuk köre is jelentősen bővült. Maguk az olajok pedig differenciálódtak, és ma már a laboratóriumok rendkívül különféle célnak megfelelő és különféle minőségi paraméterekkel felruházott kenőanyagok receptjeit dolgozzák ki.

 

A kenőanyagokat – felhasználásuk szerint – közlekedési és ipari kenőanyagokra lehet osztani, de természetesen van átfedés a két kategória között. Jelen website egyelőre csak a közlekedési kenőanyagokkal kíván foglalkozni. A közlekedési kenőanyagok tovább bonthatók motorolajokra, hajtóműolajokra, kenőzsírokra és fékfolyadékokra. A fagyálló ugyan nem kenőanyag, de felhasználói szemmel nézve ott a helye a közlekedési folyadékok között, ezért kapott némi helyet ezen az oldalon is.

 

Motorolajok

A motor működése során fellépő, súrlódást és kopást csökkentő olajok, amelyeknek a kenésen kívül fontos szerepük a motor hűtése, tisztántartása és korrózióvédelme.

 

Hajtóműolajok

Manuális és automataváltók, differenciálművek és egyéb erőátviteli rendszerek kenésére kifejlesztett olajok, amelyek fontos tulajdonságai a nyomástűrés, a nagy teherbíró-képesség és a tömítésekkel való kompatibilitás.

 

Kenőzsírok

Zsírokat ott használnak ahol, valamilyen okból, nem lehet vagy nem praktikus olajat használni. A jó zsír ott marad, ahova teszik, távol tartja a szennyeződéseket, kibírja az őt érő hőt és vizet.

 

Fékfolyadékok

A fékfolyadék egy speciális hidraulikus folyadék, amely – hála alacsony összenyomhatóságának – képes a fékerőt továbbítani. Fontos, hogy magas legyen az ún. száraz forráspontja, hogy a levegőből magába szívott nedvesség ellenére se forrjon fel.

 

Fagyállók

A fagyálló hűtőfolyadékok legfontosabb célja a motor által termelt hő elvezetése. Fontos elvárás velük szemben, hogy hidegben se fagyjanak meg és kémiájuk ne tegye tönkre a hűtőrendszert, különös tekintettel az alumínium-hűtőkre.

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.