Mit jelent a viszkozitás?

Azaz mit jelentenek az olajos flakonon látható 10W40, 15W40, 5W30 és hasonló értékek?

Olajfogyasztás: tények és tévhitek

Minek van köze és minek nincs az olajfogyasztáshoz?

Ásványi vagy szintetikus?

Mitől szintetikus egy olaj és megéri-e a szintetikus olaj használata?

Meghosszabbítható-e az olajcsere-periódus?

Mennyire fontosak a gyártó előírásai a gyakorlatban?

API motorolaj szabványok

Az API SM, SL, SJ vagy API CF-4, CF, stb. jelentései.

ACEA motorolaj szabványok

Az európai motorolaj szabványok (pl. ACEA A3/B3) részletes magyarázata.

Szabványok Motorolaj szabványok

Mercedes személyautós motorolaj szabványok

2010. február 16. kedd, 17:37

A Mercedes Benz olaj specifikációk a Mercedes "Ezüst Könyv"-ében vannak kifejtve. Az egyes szabványok nevei a könyvbeli oldalszámokra és bekezdésekre hivatkoznak. Céljuk, hogy a kereskedőket tájékoztassák a gyár által jóváhagyott termékekről és azok helyes alkalmazási módjáról. A Mercedes személyautós motorolaj szabványai a következők:

MB 229.1
Benzin- és dízel üzemű motorokhoz. A megfelelő olaj teljesíti legalább az ACEA A2/B2 követelményeket, valamint további Mercedes teszteket.
MB 229.3
Benzin- és dízel üzemű motorokhoz. A szabvány megköveteli az ACEA A3/B3/B4 és az MB 229.1 szabványok teljesítését is. Ezzel a jóváhagyással csak 0Wxx vagy 5Wxx viszkozitású olajok rendelkezhetnek.
MB 229.31
Többfokozatú, alacsony SAPS szintű motorolaj, Mercedes Benz, Smart és Chrysler benzin és dízel üzemű motorokhoz. Csak olyan, alacsony viszkozitású motorolajok felelnek meg a szabványnak, amelyek legalább 1% üzemanyag-takarékosságot tanúsítanak az M111 Üzemanyag-takarékossági teszten. Az üzemanyag-takarékosságot az RL 191-es, 15W40-es viszkozitású referencia olajjal szemben vizsgálják.
MB 229.5
Személy- és kis-haszonjárművek üzemanyag-takarékos olajai tartoznak ide. A megfelelő olajoknak teljesíteniük kell az ACEA A3, B3 és B4 követelményeket, valamint további Mercedes specifikus teszteket. A jóváhagyott olajok szerepelnek a Daimler AG listáján.
MB 229.51
Alacsony SAPS szintű, long life motorolaj, amely megfelel az Euro 4-es motorok elvárásainak.
 

A weboldalon fellelhető információk tájékoztató jellegűek és felelősségvállalás nélkül adjuk. Eltérés esetén a gépjármű és a kenőanyag gyártójának álláspontja az irányadó.